Stophetroken.nl Snel en makkelijk stoppen met roken? Het kan m.b.v. hypnose.

Zelfs na 60ste stoppen met roken verkleint kans op hartaanval

Zelfs als u na uw zestigste stopt met roken, verkleint de kans op een hartaanval of beroerte binnen de vijf jaar aanzienlijk. Dat besluiten onderzoekers van het Deutsches Krebsforschungszentrum na een vergelijkende studie van 25 onderzoeken. Mogelijk wordt het in de toekomst overigens gemakkelijker om te stoppen, nu Amerikaanse neurologen een veelbelovende ontdekking hebben gedaan.

Het is nooit te laat om te stoppen met roken, besluiten Duitse onderzoekers nadat ze de resultaten van 25 onderzoeken bestudeerden, die de gegevens bevatten van meer dan een half miljoen 60-plussers.

Met elke gerookte sigaret verhogen rokers de kans op een hartaanval of beroerte, zo blijkt uit de studie. Rokers die overlijden aan een hartziekte zijn gemiddeld 5,5 jaar jonger dan niet-rokers die aan dezelfde ziekte sterven.

Omgekeerd geldt dat wie stopt met roken, zelfs na de leeftijd van 60, al na enkele jaren een aanzienlijk verminderd risico loopt. Nadien blijft dat risico ook dalen.

Gemiddeld is de kans op een fatale hartziekte voor ex-rokers slechts 1,3 keer kleiner dan voor mensen die nooit in hun leven gerookt hebben. “Zelfs bij mensen in de hoogste leeftijdscategorie is het gezondheidsvoordeel aanzienlijk en kunnen veel hartaanvallen en beroertes vermeden worden”, besluit de studie.

Wordt stoppen met roken gemakkelijker?

Nog meer bemoedigend nieuws komt uit de Verenigde Staten, waar onderzoekers een gebied in de hersenen geïdentificeerd hebben dat tijdens het stoppen met roken angstgevoelens veroorzaakt. De wetenschappers hopen dat deze vondst het stoppen in de toekomst kan vergemakkelijken.

“We ontdekten een nieuw circuit in de hersenen dat actief wordt tijdens de onthouding van nicotine”, zegt onderzoeker Andrew Tapper, neurowetenschapper aan de universiteit van Massachusetts. Eerder onderzoek wees uit dat de hersensteel verantwoordelijk is voor afkickverschijnselen als hoofdpijn en misselijkheid. Nu blijkt dat een ander deel van de hersensteel angstgevoelens veroorzaakt.

Uit de studie, die verscheen in Nature Communications, blijkt verder dat de input van neuronen in twee andere hersengebieden samenkomt in de hersensteel, waar de angst veroorzakende neuronen gestimuleerd worden.

Volgens Tapper is angst een belangrijk afkickverschijnsel dat er vaak toe bijdraagt dat pogingen om te stoppen mislukken. Met de nieuwe ontdekking groeit dus ook de hoop dat dit problematische symptoom kan aangepakt worden. Experimenten met muizen zijn alvast veelbelovend: de onderzoekers konden de schuldige neuronen afremmen en zo de angst van muizen wegnemen.

Rook je en zou je willen stoppen? Ga naar http://www.stophetroken.nl/contact/ en laat ons je helpen te stoppen.

*hln.be

Tagged ,