Stophetroken.nl Snel en makkelijk stoppen met roken? Het kan m.b.v. hypnose.

Reden genoeg om maatregelen te nemen tegen e-sigaretten

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gaat de elektronische sigaret aanpakken.

In een brief aan de Tweede Kamer zegt hij donderdag met extra maatregelen te komen over de veiligheid en informatie aan de consument. Van Rijn geeft ook aan niet te willen wachten op Europese regels. “Ik kan met een algemene maatregel van bestuur in het kader van de Warenwet nadere eisen stellen. En ik ben van plan nog dit jaar die AMvB naar de Raad van State te sturen.”

Het RIVM maakte een inventarisatie van de nadelen van de elektronische sigaret en ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor de risico’s. Van Rijn komt nu met wettelijke maatregelen over reclame, veiligheid, kwaliteit en de etiketten van e-sigaretten, onder meer door de Warenwet aan te scherpen. Ook laat hij het RIVM extra onderzoek doen.

Schadelijke stoffen
Reinskje Talhout, een van de onderzoekers van het RIVM, is bepaald niet onder de indruk van de voordelen van de e-sigaret. “Als je de e-damp inhaleert, krijg je naast nicotine ook een aantal andere schadelijke stoffen binnen. Ook zijn er vergiftigingen gerapporteerd met de navulverpakking van de elektronische sigaret.” Met als gevolg: irritatie van de luchtwegen, misselijkheid, duizeligheid en verslaving. Conclusie: e-sigaretten zijn minder ongezond dan gewone sigaretten, “maar niet onschadelijk”.

Omdat er onvoldoende gegevens zijn over de voordelen van de e-sigaret als tussenoplossing voor verstokte rokers die definitief willen stoppen met roken, is Talhout terughoudend in het aanbevelen van de e-sigaret voor verstokte rokers. “Als een bestaande roker helemaal over zou stappen op de e-sigaret, heeft dat zeker voordelen. Maar dan nóg is het beter om gewoon te stoppen.”

Geen teer
Van Rijn stelt dat de indruk wordt gewekt dat er geen teer in e-sigaretten zit en er daardoor soms ook geen nicotine in zit. “Dan denk je dat het veilig is. Maar dat ben ik dus aan het uitzoeken. Het RIVM geeft nu aan dat je niet zonder meer kunt zeggen dat ze allemaal gezond zijn. Er kunnen giftige stoffen in zitten. Dat is voor mij reden genoeg om er maatregelen op te nemen.”

Maar het is nu nog te vroeg om een oordeel te vellen, zegt hij. “Laten we oppassen dat we een soort gezondheidsclaim rond e-sigaretten doen. Het blijven gewoon stoffen die je inademt. Ik hoop dat ze veel gezonder zijn dat gewone sigaretten. Maar het is reden genoeg om even uit te zoeken of het nou echt zo is.”

Maatregelen en onderzoek
De staatssecretaris wil het liefst maatregelen én verder onderzoek naar de mogelijke schadelijkheid van de e-sigaret. “Ik wil twee dingen doen. In de Warenwet duidelijk maken dat er bepaalde eisen zijn die je moet stellen aan reclame maken voor e-sigaretten. Maar ook bijvoorbeeld aan de nicotineampullen, ze moeten bijvoorbeeld veilig zijn voor kinderen en niet zomaar kunnen barsten waardoor kinderen die nicotine binnen zouden krijgen. Dat zijn gewoon veiligheidseisen aan het product. Daarnaast wil ik de RIVM een nadere opdracht geven om precies uit te zoeken welke schadelijke stoffen nou wel of niet in die e-sigaretten zitten. Dan hebben we alvast maatregelen genomen voor de veiligheid en we zoeken verder uit hoe het zit met de gezondheid.”

Een elektronische sigaret is een apparaatje op batterijen, bedoeld om als traditionele sigaret te gebruiken. Op de markt zijn er inmiddels vele varianten van. Er zit meestal nicotine in, maar geen tabak. Gebruikers geven vaak als voordeel aan dat ze binnenshuis kunnen roken en dat dat niet schadelijk is. Van Rijn wil dat uitgezocht hebben. “Onderzoekers raden aan om de e-sigaret met nicotine niet in de buurt van kinderen te gebruiken”, stelt hij.

Het onderzoek kan voor Van Rijn reden zijn om een mogelijke leeftijdsgrens aan het gebruik van de e-sigaret te stellen.*
Rook je en zou je willen stoppen? Ga naar http://www.stophetroken.nl/contact/ en laat ons je helpen te stoppen.
Tagged , ,