Stophetroken.nl Snel en makkelijk stoppen met roken? Het kan m.b.v. hypnose.

Flink rokende kinderen vaak psychisch in de knel

Kinderen tussen de 12 en 15 jaar die flink roken, drinken en soms ook drugs gebruiken, hebben vaak meer problemen dan alleen hun buitensporige middelengebruik. Omdat artsen en psychologen dat verband niet leggen, worden die jongeren niet goed behandeld. Daardoor komen ze vaak in een ‘droevige neerwaartse spiraal’ terecht.

Dat zegt wetenschapper Chrisje Couwenbergh, die deze maand promoveert aan de St Radboud Universiteit in Nijmegen op een onderzoek naar dubbelproblematiek bij jonge adolescenten. Volgens Couwenbergh zijn er behandelmethoden beschikbaar om dergelijke kinderen te helpen. ‘Dat moet, want de terugval onder patiënten die ofwel voor het ene, ofwel voor het andere probleem worden behandeld, is te groot’, aldus de promovenda.

Couwenbergh vond dat zwaar middelengebruik in combinatie met psychische problemen bij 3,8 procent van de jongeren voorkomt, ofwel bij bijna 85.000 personen. Die jongeren roken, blowen, gebruiken soms harddrugs en drinken zich vaker dan drie keer in de maand laveloos. Problemen waarmee zij kampen, zijn onder meer stelen, liegen, agressie, ADHD en depressie.

Opmerkelijk is volgens de onderzoekster dat er relatief veel jonge meisjes in de groep met dubbelproblematiek zitten. Die meisjes, die flink gebruiken en depressief zijn, hebben vaak een verleden van seksueel, geestelijk of fysiek misbruik. Couwenbergh vindt dat het om een groep gaat die ‘stil, maar ingrijpend’ lijdt.

Jongens met dubbelproblematiek vallen veel meer op, aangezien zij veel vaker met het kinderrecht in aanraking komen. In jeugdgevangenissen is 55 procent van de gedetineerden verslaafd. Van hen heeft 74 procent ook psychische problemen.

Voor zowel jongens als meisjes neemt het verband tussen stevig roken en drinken en andere problemen na het zestiende jaar af, al blijft het bij meisjes steeds een signaal. Dat geldt voor beide geslachten voor drugsgebruik, aldus Couwenbergh. ‘De jeugdzorg moet experimenteren met sigaretten, drank en drugs niet te makkelijk zien als iets wat erbij hoort. Dat kan kloppen, maar het kan ook helemaal uit de hand lopen en het leven van een jongere langdurig verpesten’, zegt zij.

Rook je en zou je willen stoppen? Ga naar http://www.stophetroken.nl/contact/ en laat ons je helpen te stoppen.

*medischcontact

Tagged ,